Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami i chociaż Polacy nie są tak wielkimi miłośnikami potraw grillowanych jak Amerykanie czy Grecy, to w naszych przydomowych ogródkach sprzęt do grillowania jest już standardem. Jaki wybrać? Lepiej sprawdza się grill gazowy, a może jednak postawić na ten tradycyjny, czyli grill węglowy? Wybierz z nami najlepsze urządzenie do biesiad we własnym ogródku.
Grill gazowy na TAK
Coraz więcej osób przekonuje się do grilla gazowego. Jego zakup wiąże się z nieco większą inwestycją finansową, zaś zalety przekonują o posiadaniu właśnie tego sprzętu. Grill gazowy nie wymaga długotrwałego rozpalania i co więcej, można utrzymać w nim idealną temperaturę grzania przez cały proces kulinarnej uczty. Grill gazowy nie dymi tak bardzo, a więc i zapachy rozpalonego „ogniska” nie roztaczają się po całej okolicy. Korzystanie z tego sprzętu jest proste, szybkie, komfortowe, a dania grillowane zawsze takie, jak sobie zaplanujemy.
Dzisiaj można wybierać różne rodzaje grillów gazowych, te mniejsza sprawdzą się, jeśli w naszym posiadaniu jest tylko mały ogródek w segmencie, większy będzie idealny na taras w rozległym ogrodzie. Jego wykorzystywanie jest czyste, więc z powodzeniem może stanąć na podłożu z kostki brukowej czy kompozytu, a nawet, jeśli posiadasz taras z naturalnego drewna. Pamiętaj tylko, by ustawić go z daleka od miejsca zabaw najmłodszych – pobliski plac zabaw dla dzieci w ogrodzie nie będzie dobrą przestrzenią.

Grill węglowy
Stawiając na tradycję, wybierz grill węglowy. Niektórzy twierdzą, że to właśnie on pozwala uzyskać idealne dania z grilla o specyficznym smaku i aromatu. Prawda jest jednak zupełnie inna. To nie dym węgla daje tę oryginalną i wyjątkową nutę, ale raczej opary tłuszczu. Finalnie, dokładnie tak samo pyszne dania uzyskamy na grillu gazowym, co korzystając z tego węglowego.
Grill węglowy jest tańszy, za to nieco bardziej problematyczny w obsłudze. Trudno utrzymać go w czystości, należy pamiętać o podkładaniu węgla i rozpałce. Problem może wynikać też z konieczności utrzymania idealnej temperatury grillowania, grill na węgiel znacznie bardziej dymi.
Jego niewątpliwą zaletą może być niewielki rozmiar. Nie zawsze trzeba go ustawiać w przydomowym terenie, jeśli do dyspozycji mamy na przykład ogród nowoczesny. Producenci oferują nam grille na węgiel jednorazowe, które sprawdzają się doskonale, jeśli planujemy jednodniową wycieczkę za miasto. Jeśli stawiasz na grill węglowy, warto wybrać ten z pokrywą i dodatkową półką na akcesoria. Jego wielkość dobierz w ramach indywidualnych celów – będziesz organizował biesiady w ogrodzie z dużą liczbą gości, a może grill ma służyć do przyrządzenia jedynie niewielkich obiadów w gronie domowników?
Grill – przechowywanie
Zarówno grill gazowy, jak i ten węglowy należy chować na zimę. Złym miejscem jest taras niezadaszony, lepiej sprawdzi się zimowy ogród czy garaż.
Przed rozpoczęciem sezonu grillowego należy dokładnie umyć sprzęt i sprawdzić, czy ten nie uległ żadnej usterce czy korozji.

Grill elektryczny – alternatywa
Ciekawostką jest to, że z grilla można korzystać nie tylko wtedy, gdy do dyspozycji mamy kawałek zielonego terenu. Z powodzeniem potrawy grillowane przyrządzimy także w domu czy na balkonie. Z pomocą przychodzą grille elektryczne. Te są zazwyczaj mniejszych rozmiarów, ale wystarczających, by przygotować na ruszcie co najmniej kilka kawałków mięsa czy ryby. Grill elektryczny rozgrzewa się szybko, jego obsługa jest prosta, bo działa na co najmniej kilku stopniach grzania, które dobiera się indywidualnie wedle potrzeb kucharza. Co ważne, ruszt grilla elektrycznego można z łatwością myć w zmywarce. Dzisiaj to jeden z najpopularniejszych sprzętów w każdej kuchni, z którego można korzystać przez cały rok.
Jak widać, moda na grillowanie nie przemija, wręcz przeciwnie, bo w okresie letnim to właśnie dania grillowane stają się podstawą codziennych kulinariów. Warto wybrać więc grill, uwzględniając własne potrzeby, a wybór jak widać jest spory – grill gazowy, węglowy, a może elektryczny? Każde urządzenie pozwoli przyrządzić smakowite potrawy.